Tips
Är du intresserad av att lära dig mer om något av detta så hittar du nedan lite tips på spelfilmer, dokumentärer, skönlitteratur och faktalitteratur som berör ämnet.

Film
Det finns så otroligt många filmer som handlar om andra världskriget, men jag har trots det lyckats välja ut några stycken som jag rekommenderar starkt!
Pojken i randig pyjamas som jag tror att de flesta känner till, kanske har man sett den eller läst boken. I filmen får vi följa åttaåriga Bruno som flyttar med sin familj från det bekymmerslösa livet i Berlin, Tyskland till koncentrationslägret i Auschwitz. Hans pappa är en mycket högt uppsatt SS-officer som blir kallad till tjänst där. Lilla Bruno som är så oskyldig och som beundrar sin pappa så mycket förstår inte riktigt vad som pågår eller varför dom flyttar. Allt han ser i Auschwitz är deras nya hemska hus och en bondgård med en massa människor i alla åldrar som alla bär samma randiga pyjamas. För att inte avslöja för mycket skriver jag som det är skrivit i bokens baksidetext. Jag vill inte ge för mycket ledtrådar för jag tror att det skulle förstöra filmen. När du ser pojken i randig pyjamas får du ge dig ut på en resa tillsammans med en åttaårig pojke som heter Bruno och så småningom kommer du tillsammans med Bruno att ha nått fram till ett stängsel. Jag har själv sett denna filmen och det ända jag kan säga förutom att den är fruktansvärt bra är att jag grät.
Anne Franks dagbok är också en välkänd film, även den också gjord i bokform. Det är under slutet av andra världskriget och Holland har ockuperats av nazisterna. Två judiska familjer får hjälp av Miep Gles att gömma sig för nazisterna. Familjerna får gömma sig på vinden i ett hus, där dom måste stanna för att inte bli upptäckta. Dom får varken gå ut eller föra oväsen. Det enda familjerna gör är att vänta på att det eländiga kriget ska ta slut. Under sin vistelse på vinden för den trettonåriga flickan Anne Frank en dagbok, där hon skriver allt som händer runt omkring henne. Miep Gles var den som hittade och bevarade Anne Franks dagbok. Detta är en film som jag har velat se väldigt länge, därav en stark rekommendation. Gör inte som jag, utan ta tillfälle till akt och titta på filmen!
Många filmer som handlar om andra världskriget är sorgliga, hemska och allvarliga med många dödsscener. Om du känner för något annorlunda rekommenderar jag den italienska filmen "La vita e bella", som betyder livet är vackert och som också är den svenska titeln. Den italienska juden Guido Orefice kommer till en ny stad och uppvaktar sin Dora, kvinnan i hans hjärta. Guido och Dora blir så småningom ett par och får en son. Filmen börjar som en romantisk komedi, men byter ton en aning då Guido och hans son ska deporteras till ett koncentrationsläger. Guido försöker hålla humöret och hoppet uppe genom att övertala sin son att lägret bara är en lek där det gäller att samla poäng för att vinna en stridsvagn. Många har rekommenderat mig denna filmen och om inte det övertygar dig att se den kan jag ju också nämna att den vann tre Oscars, bl.a. för bästa manliga skådespelare och bästa utländska film.
Som sagt, det finns ofantligt många filmer i just detta ämnet, men jag hoppas att dessa tre filmer faller dig i smaken.

dokumentär
Jag har kollat på en del olika dokumentärer som handlar om bl a förintelsen och Hitler. Här följer några exempel på dokumentärer som jag anser är givande och som innehåller något bra som man kan lära sig eller använda sig av.
Hitlers tid- www.svt.se/play
Detta är en dokumentär i tre delar som jag tycker är väldigt bra. Den ger en klar och bra helhetsbild över Hitlers liv och från det att han växte upp till när han tog makten, hur han stegvis gjorde det och hur han lyckades med det. Den beskriver även hur folket hade det under Hitlers tid, vad som var tillåtet och vad som inte var det och hur man levde då. I dokumentären berättas det även om några andra kända figurer såsom Hermann Göring, Joseph Goebbels och några till som alla hade stora uppgifter under Hitlers väg till makten och förintelsen. Dokumentären är bra för att när man har sett den så har man fått en bra helhetsbild av Hitler, nazismen och Tyskland under den tiden och jag tycker verkligen att den är ett bra val om man ska kolla på någon dokumentär om just förintelsen och Hitler.
Det glömda folkmordet- www.svt.se/play
Detta är en dokumentärfilm om folkmordet som faktiskt har glömts bort en del. Romerna var de första som blev deporterade och dödade av nazisterna och det glöms ofta bort och överskuggas av det stora antalet judar som förintades. I denna dokumentär förklaras det vad som hände med själva romerna och överlevande romer från förintelsen berättar själv om hur det var och hur allt gick till. Det är en väldigt intressant dokumentär då många inte funderar särskilt mycket över hur många romer som blev drabbade av Hitlers och nazisternas utrotning. Det beskrivs hur Hitler och nazisterna utrotade en väldigt stor del av alla romerna i bl a Sovjetunionen och Jugoslavien och hur rått det gick till. Jag tycker att det är en väldigt bra dokumentär då jag själv vet att det första man tänker på när man pratar om förintelsen och lägren är judarna och man tänker nästan aldrig på romerna och vad som hände med dem.
Shoah- www.sli.se
Denna dokumentär handlar först och främst om förintelsen och folkmorden i koncentrationslägren under andra världskriget. Fruktansvärda beskrivningar och obeskrivliga/gripande vittnesmål berättas till de starka arkivbilderna som visas. Den kan beskrivas som lite kortare och lite mindre detaljerad än dokumentären Hitlers tid men Shoah ger en bra helhetsbild och den är väldigt gripande. Jag tycker att den är väldigt informativ och den passar väldigt bra om man ska se en dokumentär om förintelsen men som inte ska vara särskilt lång.
På ur.se finns en rad dokumentärer och tv-program med bl a överlevande som pratar om förintelsen och även program som vänder sig till människorna för att vi ska minnas det hemska som hände. Nedan finns länken till den sidan.
http://www.ur.se/Produkter?q=f%C3%B6rintelsen

Skönlitteratur
Det finns flera bra böcker som handlar om andra världskriget. Pojken i randig pyjamas av Johny Boyne:
Boken handlar om en tysk nioårig pojke som flyttat till Auschwitz med sin familj, eftersom att hans pappa var en soldat.
Tonåring i Hitlers dödsläger av Benny Grünfeld:
Benny Grünfeld är en ungersk pojke på 16 år. 1944 fördes han till en bevakad tegelfabrik tillsammans med flera hundra andra judar. Några veckor senare transporterades alla till Auschwitz. Bennys mamma, pappa och lillebror gasades ihjäl direkt när dem kom. Medan han och hans storebror överlevde mot alla odds, och nu vill Benny berätta sin historia så att vi ska få veta.
Han hette Jan av Irina Korschunow:
Regine Markens är en vanlig tysk tjej, som är kär i Jan som är en polsk krigsfånge. Regine befinner sig i en vindskammare och väntar på att kriget ska sluta. Under tiden hon väntar så berättar hon om livet innan kriget och om sitt förhållande med en polsk kille.
Boktjuven av Markus Zusak:
1939 gör Tyskland så att döden har fullt upp, och det var bara början. Huvudpersonen i boken, Liesel Memingers liv förändras helt när hon hittade dödgrävarens handbok bredvid sin lillebrors grav. Hon behåller boken, och den blir den första boken hon stjäler, medan många andra böcker står på tur. När hon sitter i skyddrummen tillsammans med sina grannar och en jude som glömt sig i familjens källare, så delar hon med sig av böckerna. Boken hon sedan skriver själv räddar hennes liv.
Michaela Nilsson