Välkomna till lärarnas sida
På denna sidan kan du läsa lite om oss, våra tankar och idéer kring detta projektet samt följa utveckling av det. Har du några frågor eller vill kontakta oss så kan du klicka på våra namn för att emaila oss.
Jag heter Christina och undervisar i de fyra SO-ämnena. Jag har under mina 18 år som lärare undervisat ett otal elever om förintelsen och andra världskriget. Min erfarenhet säger att alla elever oavsett ursprung och ålder är mycket intresserade av förintelsen och kriget.
Min egen erfarenhet av krig och förföljese är noll, tack och lov för detta. På Liljeborgsskolan har en tradition av besök av överlevande från förintelsen. Detta i samarbete med Judiska församlingen i Malmö, ett mycket uppskattat inslag i undervisningen för våra nior. Då de som överlevt förintelsen börjar nå en hög ålder och inte orkar besöka oss lika mycket, har vi under några år haft få som kunnat besöka oss. Statsteatern i Malmö har skapat en föreställning på turné där en skådespelare reciterar överlevandes historia. Detta har vi använt oss av och även det har uppskattats av våra elever.
Min egen erfarenhet av kriget är som jag sa tidigare, obefintlig. Dock har jag en pappa som föddes i Finland år 1943, mitt under brinnande kriget. Hans familj var direkt påverkade av kriget. Finländarna var med i kriget vid två tillfällen, på tyskarnas sida. Då sovjetiska och tyska förband drabbades samman i norra Finland och i närheten av min pappas familjs ägor, fick de samla ihop all boskap och ta med vad de kunde på kärror och bege sig flertalet hundra mil söderut. Där bodde de fram tills kriget i den delen av Europa tog slut. Spår av kriget finns kvar i trakten kring Kuusamo, en minnessten över 2000 stupade tyskar och gränsen med värn och skyttegravar som skilde soldaterna åt.
Genom att undervisa om förintelsen och kriget hoppas jag kunna ge eleverna en beredskap att möta och vara en del av samhällsutvecklingen där allas lika värde sätts i centrum.
Jag heter Kim och undervisar i b.la svenska. Mitt intresse för detta ämne går långt tillbaka. En av de starkaste minnena från min barndom är de kvällar en serie som hette "Förintelsen" gick på TV. Det var inte ofta min mamma tittade på TV och det var inte ofta min mamma blev berörd av något på TV men dessa kvällar gjorde hon och dessa kvällar blev hon. För ung för att förstå den fulla innebörden av det jag såg visste jag att det var något viktigt, det var något man borde prata om och det var något man skulle kämpa mot.
Under min uppväxt fortsatte jag intressera mig för judarnas öde under Nazityskland och jag kommer ihåg hur besviken jag blev när vi äntligen skulle läsa om Andra Världskriget i skolan och jag hittade endast några få rader om Förintelsen i böckerna. Det var ju nu jag skulle få lära mig mer om det trodde jag. Så blev inte fallet. När jag sedan många år senare landade på ett amerikansk universitet och hittade kurser som hette "Antisemitism" och "The Holocaust" registrerade jag mig omgående för dem. Äntligen fick jag möjligheten att fördjupa mig i det ämne som så många gånger återvända till mina tankar.
Livet styrde mig så småningom tillbaka till Sverige och till Liljeborgsskolan. När så den nya läroplanen kom där Förintelsen lyfts fram tyckte jag att svenska skulle givetvis ingå i ett samarbete kring detta i ett ämnesövergripande arbete.
Vi har ofta arbetat ämnesövergripande och beslöt oss för att göra så även denna gång. Med två nior, ca 50 elever, funderade vi på hur man skulle kunna göra det så man skapade något tillsammans. I svenskan hade våra åttor skapat webbsidor inom ett annat arbetsområde och med det i bakhuvudet började idéen till denna webbsida att formas.
Några tankar som var centrala för oss när vi började spåna. En var att eleverna skulle göra något av den kunskap de fick. Vi ville också att de skulle tillsammans skapa något som .. Sist men kanske viktigast av allt; deras arbeten och reflektioner kring ämnet skulle vara så pass väl förankrade hos dem själva att de kan stå för dem oavsett vem de presenterar dem för.
Vi har satt ramen för webbsidans innehåll genom de olika flikarna. Tanken är att eleverna ska sedan fylla detta genom att välja ett område de vill jobba med enskilt. De ska också ge minst en reflektion på ett valfritt område. Vi har satt upp "sign-up" posters i klassrummet där de skriver upp sig på det de önskar arbeta med. Webbsidan beräknas stå klar v. 16.
"Så vi inte glömmer"
Under titeln kommer en rad elevarbeten som på olika sätt firar minnet av Förintelsen och som bidrar till att ingen av oss glömmer. Eleverna jobbar enskilt eller i grupper (max om tre personer). Vad eleverna väljer att göra är helt upp till dem. Detta är den slutliga uppgiften på arbetsområdet.
Projektets utveckling
Många av eleverna jobbade intensivt med att bidraga med sin del. Vi kommer att låta denna webbsidan vara kvar till nästa läsår så att vi bygger ut den med det årets elevbidrag.